Moeten Kiezen – Dilemma’s rond de 20-wekenecho
Cindy Cloïn en Hilmar Bijma
Sinds vijf jaar krijgt elke zwangere vrouw een 20-wekenecho aangeboden.
In de meeste gevallen krijgen aanstaande ouders te horen dat hun kindje – voor zover te zien op een echo – gezond is. Maar niet altijd. Wie laat zoeken naar een afwijking, loopt het risico dat deze ook gevonden wordt. Soms zijn de gevolgen helder, soms niet. Te midden van alle emoties van verdriet, boosheid, teleurstelling en schuldgevoel staan ouders plotseling voor een van de meest ingrijpende keuzes van hun leven. Laten ze hun kindje geboren worden of besluiten ze de zwangerschap te beëindigen? Hoe maak je zo’n onmogelijke keuze?
In dit boek delen ouders die het overkwam openhartig hun ervaringen. Artsen vertellen hoe zij denken over de invoering van de 20-wekenecho en de gevolgen hiervan. Daarnaast bevat dit boek veel praktische en inhoudelijke informatie over de 20-wekenecho en biedt het handvatten voor ouders en professionals uit de zorg. Ook is er aandacht voor de politieke en maatschappelijke discussie over prenataal onderzoek.
Een boek voor iedereen die zich afvraagt: je zult maar moeten kiezen, wat doe je dan?
Dat de mogelijkheden voor prenataal onderzoek zich steeds verder uitbreiden blijft niet zonder gevolgen: sinds iedere zwangere in Nederland een 20-wekenecho krijgt aangeboden, is het aantal zwangerschapsafbrekingen na constatering van bijvoorbeeld een open ruggetje bijna verdubbeld. Vijf jaar geleden werden Maarten Slagboom en zijn vrouw voor de keuze gesteld of zij de zwangerschap wilden voortzetten toen bleek dat hun kind meervoudig gehandicapt geboren zou worden. De zwangerschap werd na weken van twijfel afgebroken, maar de vragen bleven. Behalve de vraag ‘Heb ik er goed aan gedaan?’ rezen de vragen wie en wat nu eigenlijk invloed uitoefenen op het hebben van die keuze, en wat de gevolgen ervan zijn. Maarten Slagboom interviewt in dit boek artsen, politici, wetenschappers en andere betrokkenen, en hij beschrijft zijn persoonlijke ervaringen. Hij legt bloot hoe het samenspel van voortschrijdende technologie, politieke compromissen en overtuigingen van medisch specialisten en ethici steeds meer ouders voor genadeloos ingewikkelde dilemma’s plaatst. Echo is daarnaast de weerslag van een zoektocht naar antwoorden op vragen die pas echt gesteld worden als ze onontkoombaar zijn.