Aantal zelfdodingen stijgt

Voor vierde jaar op rij gestegen

 DEN HAAG – 1647 mensen hebben vorig jaar een einde aan hun leven gemaakt.

Het aantal zelfdodingen ligt daarmee 47 hoger dan in 2010, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het zelfdodingscijfer is voor het vierde opeenvolgende jaar gestegen en was vorig jaar 9,9 per 100.000 mensen. Het aantal zelfmoorden is daarmee op het zelfde niveau als eind jaren ’90 en het begin van deze eeuw.

 

In verschillende andere landen is net als in Nederland het aantal zelfdodingen sinds 2008, het begin van de financiële crisis, toegenomen. Het CBS kan echter niets zeggen over een mogelijke samenhang.

In Vlaanderen ligt dit cijfer volgens andere bronnen nog hoger.

Mannen plegen vaker zelfmoord dan vrouwen, zeven op de tien mensen die zelfmoord pleegt, is man. Bij zowel mannen als vrouwen die een einde aan zijn of haar leven maakt, is bijna de helft tussen de 40 en 60 jaar. In grotere steden ligt het aantal zelfdodingen ongeveer 30 procent hoger dan in kleinere gemeenten.

De meest gekozen manier om een einde aan het leven te maken is door ophanging. Alleen bij jongeren onder de 20 jaar is voor de trein springen de meest gekozen methode.

Recessie

 

Uit Brits onderzoek bleek eerder al dat het aantal gevallen van zelfdoding in tijden van recessie met 8 tot 15 procent kan stijgen.

De onderzoekers schatten in een artikel in de British Medical Journal dat de economische problemen ongeveer 1000 Britten in de periode 2008-2010 ertoe kunnen hebben gebracht zich van het leven te benemen.

Ook uit cijfers van de GGD van November 2011 blijkt dat er een relatie is tussen de economische crisis en een toename aan zelfmoordgevallen. In 2010 pleegden 89 Amsterdammers zelfmoord, terwijl dat in de jaren daarvoor gemiddeld 73 keer gebeurde.

De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grafiek .    – (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

Door: ANP/NU.nl