Doden door zonnebank

800 doden per jaar door zonnebank

800 doden per jaar door actief de zonnebank te gebruiken

800 doden per jaar in Europa door het gebruik van een zonnebank. Dit als gevolg van huidkanker. Dat schrijft men in het Britse medische tijdschrift, Britisch Medical Journal. In dit tijdschrift werd een studie gepubliceerd dat gaat over het effect van de zonnebank en het krijgen van huidkanker.

Wie veel naar de zonnebank gaat of de zonnebank vaak gebruikt, heeft 20 procent meer kans op een melanoom. Een melanoom is een plek in de huid met verkleuring. Deze kan kwaadaardig zijn of worden. Het is de ergste vorm van huidkanker. Dit vertelt de studie.

5,4% van het aantal gevallen huidmelanoom die jaarlijks in achttien Europese landen worden vastgesteld, houden verband met de zonnebank en het gebruik ervan.

Medeonderzoekers van de instituten Ipri (International prevention research institute) in Lyon en IEO (European institute of oncology) in Milaan stellen vast dat het risico op huidmelanoom 20 procent hoger ligt bij mensen die slechts één keer onder de zonnebank gingen bruinen. Vooral de kunstmatige ultraviolette stralingen zorgen voor dit hoge percentage. Het risico verdubbelt zelfs als je jonger bent dan 35 jaar. De stralingen van de zonnebank zijn dus erg schadelijk voor de huid.

De auteurs benadrukken dat je deze huidkanker kan vermijden door gewoon onder de zonnebank uit te blijven. Vanaf nu kan je dus best wat meer in de zon gaan liggen voor je bruin tintje, als je je goed insmeert natuurlijk.

bron: Het nieuwsblad